Diamantens 4 C-er

Guide til å finne diamanten som er perfekt for nettopp deg

I jakten på den perfekte diamantringen, er det fire forskjellige komponenter du bør ta i betraktning: Cut (slip), Colour (farge), Carat (karat) og Clarity (klarhet). Disse er bedre kjent som fire C-ene som legges til grunn for diamantkvalitet. Alle fire er viktige egenskaper som til sammen skaper diamantens skjønnhet, originalitet og verdi.

 

Hva er egentlig slipen til en diamant?

Har du noen gang lagt merke til hvor mange overflater en diamant har? En diamants slipeform refererer til hvor godt proporsjonerte dimensjonene til en diamant er, og hvordan disse overflatene, eller fasettene, er plassert for å skape glitter og glans. For eksempel, hva er forholdet mellom diamantens diameter i forhold til dens dybde? Disse små, men essensielle, faktorene bestemmer diamantens skjønnhet og pris.

Lurer du på hvilken diamantsliping som er best? Det avhenger av budsjettet ditt

Ingen diamant er perfekt for alle – men alle våre kunder, enten de ser etter en 0,50 karat eller en 16 karat diamant, vil ha så mye glans som budsjettet deres tillater. 

Av 4C-ene – slip (cut), farge (colour), klarhet (clarity), karat (carat) – har slipeformen størst innflytelse på en diamants skjønnhet og glans. 

Selv en diamant med en feilfri klarhetsgrad (ingen uklarheter eller inneslutninger) kan se glassaktig eller matt ut hvis slipen er for grunt eller for dypt. Så når du bestemmer deg for hvilken diamant du skal kjøpe, bør du velge den beste slipekvaliteten du har råd til.

 

Hva er diamantfarge?

Visste du at det er svært sjelden å finne en fargeløs diamant? Faktisk finnes diamanter i nesten alle naturlig forekommende farger, inkludert grå, hvit, gul, grønn, brun og rosa.

Litt generell informasjon om diamantfarge

 • En del av diamantvurderingen bestemmes av fraværet av farge.
 • Bare sertifiserte fagfolk bør bestemme en diamants fargekarakter.
 • Tonen i ringens innstilling kan påvirke utseendet til diamantfargen.

GIA White Diamonds fargeskala er industristandarden

Gemological Institute of America (GIA) sin fargeskala er industristandarden for diamantgradering. GIA-diamantfargekarakterene varierer fra D (River = Usedvanlig hvit) til Z (Cape = Tonet). Mange spør hvorfor GIA-diamantgraderingsskalaen starter på D. Arcane-systemer brukte karakterene AC, 1-3 og I-III, osv. GIA valgte å standardisere disse forskjellige systemene og startet sin skala på nytt med karakteren D.

Lurer du på hvilken diamantfarge som er best? Det avhenger av budsjettet ditt

Fraværet av farge i en diamant er den sjeldneste og derfor den dyreste. Mens flertallet av kundene våre velger en F- eller G-fargeklasse (Top Wesselton = Sjeldent hvit), går mange med en vakker nesten fargeløs karakter for å få mest mulig ut av budsjettet og bevilge mer på det beste snittet de har råd til (som gir dem mer glans).

Å bestemme seg for om man vil bruke mer på kvaliteten på diamantfargen eller ikke, er delvis knyttet til størrelsen og formen på diamanten du vurderer, og hvordan du ønsker den montert. Du kan spare penger ved å vite hvordan farger påvirker disse egenskapene.

Fargen er mer synlig i store diamanter

Hvis du kjøper en diamant under 1 karat, kan du vurdere å velge en I- (Top Crystal = Lett tonet hvit), J- (Crystal = Lett tonet hvit) eller K-fargediamant (Top Cape = Tonet Hvit). Går du over 1 karat anbefaler vi deg diamanter i H-fargegrad (Wesselton) eller høyere.

Anbefalinger for diamantfarge basert på form og innfatning

Enkelte fancy-formede diamanter skjuler farge bedre enn andre – og kan koste opptil 25 % mindre enn en rundslipt diamant. Det er også smart å vurdere fargen på metall på klørne som best komplimenterer fargeklassen til diamanten din. For eksempel gir gult gull en varm glød og ser best ut med diamanter med svak farge. Platina eller hvitt gull vil få en nesten fargeløs diamant til å se isete ut.

Forskjellen mellom hvite og mer fancy fargede diamanter

Når er farge en god ting? Som nevnt forekommer diamanter i det naturlige regnbuespekteret av farger; rød, oransje, gul, grønn, blå, rosa, lilla etc. 

Disse er kjent som fargede diamanter. Bare 1 av 10 000 diamanter har naturlig farge, og jo mer intens fargen er, desto sjeldnere og mer verdifull er diamanten. De mer fancy fargede diamantene er gradert på en egen fargeskala og kan være enda mer verdifulle enn hvite diamanter.

 

Hva er en diamants klarhet?

Diamantklarhet er vurderingen av små ufullkommenheter på overflaten og inne i steinen. Overflatefeil kalles flekker, mens indre defekter er kjent som inneslutninger. I de fleste tilfeller påvirkes ikke en diamants skjønnhet av disse på noen måte, siden de fleste inneslutninger ikke kan sees med det blotte øye. Når de refererer til inneslutninger, bruker gemmologer ofte begrepet «indre egenskaper» i stedet for feil. Indre egenskaper er det som gir en naturlig diamant karakter. Det er også viktig å merke seg at diamanter med færrest og mindre inneslutninger får de høyeste klarhetsgradene – og høyere prislapper for å gjenspeile det.

Husk at alle diamanter er unike, ikke perfekte. De lages under jorden gjennom enormt trykk og varme. Naturlige inneslutninger og skavanker er uunngåelige.

4 tips vedrørende klarhet

Det er mange misoppfatninger rundt klarheten til diamanter, inkludert troen på at du må kjøpe en høy klarhetsgrad for å unngå å se ufullkommenheter. En annen vanlig usannhet er at en høyere klarhetsgrad resulterer i mer glitring. Ingen av disse er medfører riktighet.

Her er noen tips for å komme i gang med diamantsøket ditt:

 • Begrepet «eye clean» betyr at diamantens inneslutninger er for små til å se uten forstørrelse
 • Et godt sted å starte søket og maksimere budsjettet ditt er med karakterene Slightly Included (SI) og Very Slightly Included (VS), fordi inneslutninger ikke vil være lett merkbare uten forstørrelse
 • Diamantform og størrelse påvirker klarheten. Selv om klarhet er mindre viktig enn en diamants slip eller farge, hvis du kjøper en diamant over en karat eller vurderer visse fancy-formede diamanter (som en smaragd- eller Asscher-cut der feilene er mer synlige), kan det være lurt å bruke mer for få en høyere klarhetsgrad.
 • Diamantens klarhet er en viktig egenskap som påvirker en diamants skjønnhet. Som de øvrige 3 C-ene er diamantklarhet en viktig faktor når du kjøper en diamant. Klarhet påvirker prisen, og det er en rekke faktorer som kan hjelpe deg med å bestemme hvilken klarhetsgrad som er riktig for deg

Diamantklarhet spenner over 6 kategorier med totalt 11 klarhetskarakterer

I 1953 etablerte Richard T. Liddicoat og hans kolleger Gemological Institute of America (GIA) diamantgraderingssystem og klarhetsskala. GIA diamantgraderingsskalaen er delt inn i 6 kategorier og 11 diamantklarhetsgrader.

P1, P2, P3 “Included” (P) diamanter (Meget synlige til små synlige uklarheter)

 • Diamanter med klarhet “P” har åpenbare inneslutninger som sannsynligvis vil være synlige og påvirke skjønnheten

SI1, SI2 “Slightly Included” (SI) diamanter (små uklarheter)

 • Inneslutninger er merkbare ved 10x forstørrelse
 • Dersom “clean eye”, gir SI-diamanter ofte mest verdi for pengene
 • SI2-inneslutninger kan oppdages for et skarpt øye, spesielt sett fra siden

VS1, VS2 “Very small inclusions” (VS) diamanter (meget små uklarheter)

 • Mindre inneslutninger som spenner fra vanskelig (VS1) til noe lett (VS2) å se ved 10x forstørrelse
 • Stor verdi; den mest populære diamantklarheten

VVS1, VVS2 “Very, Very small inclusions” (VVS) diamanter (meget, meget små uklarheter)

 • VVS-diamanter har små inneslutninger som er vanskelige selv for trente øyne å se under 10x forstørrelse
 • VVS-klarhet er sjelden og resulterer i et “clean eye”
 • Egenskapene er små og vanskelige å se under 10x forstørrelse, selv for et trent øye

“Internally flawless” (IF) diamanter (ingen indre uklarheter)

 • Noen små flekker på overflaten kan være synlige under et mikroskop på IF-diamanter
 • HVIS diamanter ikke har noen inneslutninger i steinen, er det kun overflateegenskaper som setter karakteren
 • Visuelt “eye clean”

“Flawless” (FL) diamanter (ingen ytre eller indrre uklarheter)

 • Ingen indre eller ytre uklarheter
 • Mindre enn 1% av alle diamanter har FL-klarhet
 • En feilfri diamant er utrolig sjelden fordi det er nesten umulig å finne en diamant 100 % fri for inneslutninger

Hvorfor har SI-diamanter og VS-diamanter høyest verdi?

Selv om de ekstremt sjeldne Flawless (FL) eller Internally Flawless (IF) diamantene besitter klarhet av høyeste kvalitet, kan det være lurt å vurdere en diamant som ikke tømmer bankkontoen fullstendig. For å få mest for pengene, kan det være lurt å velge en diamant med inneslutninger som ikke kan sees gjennom “kronen” uten forstørrelse (også kjent som “eye clean-diamanter”). Eksempler på dette er en diamant med en SI- eller VS-klarhetsgrad. Disse diamantene er mye rimeligere og ser til forveksling like ut dem som koster vesentlig mer.

Diamantform

Noen diamantformer krever en høyere klarhetsgrad enn andre. Smaragd- og Asscher-formede diamanter (referert til som step cut) er designet med rektangulære fasetter som understreker gjennomsiktighet og lar deg se lenger ned i diamanten, noe som kan gjøre inneslutninger mer synlige. For disse diamantformene, velg en klarhetsgrad på VS1 eller bedre for å sikre at inneslutningene ikke vil være synlige.

På den annen side kan det hende at runde, prinsesse-, ovale, markis-, pære- og hjerteformede diamanter ikke krever så høy klarhetsgrad. Slipt med et strålende fasettmønster, som reflekterer lys fra mange forskjellige vinkler, skjuler disse formene naturligvis mange inneslutninger.

Diamantstørrelse

Når diamantstørrelsen øker, blir størrelsen på fasettene (de mange speillignende overflatene på diamanten) også rikere. Dette kan gjøre inneslutninger mer synlige. Sørg for å prioritere en høyere klarhetsgrad ettersom størrelsen på diamanten din øker.

 

Hva er en diamants karat?

Begrepet karat blir ofte misforstått. Det refererer til en diamants vekt, ikke dens størrelse. En annen feiloppfatning er at en større karatvekt alltid er bedre enn en mindre karatvekt. Selv om det er sant at en stor stein kan være et statussymbol, er karatvekt ikke relatert til hvordan stenen glitrer. En sten som glitrer vakkert er resultatet av en god slip. Faktisk kan en diamant med høy karatvekt med dårlig slip se mindre ut enn en diamant med mindre karatvekt og en veldig god slip.

Hvordan påvirker karaten diamantens prislapp?

Diamanter med høyere karatvekter er slipt fra større rådiamanter som er vanskeligere å få tak i enn små diamanter. Så forholdet mellom karatvekt og pris avhenger av sjeldenheten eller tilgjengeligheten til en rådiamant. Karatprisen er også en funksjon av å finne rådiamanter med ønskelig farge, og indre og ytre egenskaper som vil positivt påvirke klarheten når diamanten slipes.

4 ting du bør vite om karat

 • Ønsker du å spare penger lønner det seg å kjøpe en litt mer diskret diamant. Velg en karatvekt litt under hel- og halvkaratmerkene. For eksempel, i stedet for en 2,00 karat diamant, bør du vurdere å kjøpe en i 1,90 karat. Dette vil spare deg for en betydelig sum penger, og den lille forskjellen vil aldri bli lagt merke til
 • Bruk heller litt ekstra penger på slip. Dette er den viktigste faktoren fordi den maksimerer gnisten. Selv en høykarat diamant med utmerket farge og klarhet kan virke livløs og matt dersom slipen er dårlig
 • Fancy former koster mindre per karat. Det viktigste å innse med fancy-formede diamanter er at de generelt er rimeligere enn en tilsvarende rund diamant. I tillegg kan fancy former virke større enn deres faktiske karaktvekt og -størrelse
 • Husk ringstørrelse. Jo mindre fingeren er, desto større blir diamanten. En 1,50 karat diamant ser større ut på en finger i størrelse 52 enn en størrelse 58