Victorinox Inox Professional Diver

For 134 år siden i 1884 grunnla Karl Elsener selskapet og har siden 1891 levert kniver til det sveitsiske forsvaret. Resten er historie. Navnet Victorinox har ikke alltid vært det samme, i 1909 endret Karl navnet til Victoria for å hedre sin mor som døde samme år. I 1921 ble Inox lagt til, altså Victorinox. Inox er det franske forkortede begrepet for stål, som Victorinox bruker hyppig av i produktene sine.

Vi har alle hørt om Victorinox på en eller annen måte, enten om det er verktøyet eller om det er deres ikoniske lommekniver. Victorinox har lenge levert utstyr til militæret og andre som har behov for kvalitet og utholdenhet i produktene de skal ha, men hvordan gjør de det med klokker? Har klokkene til Victorinox god kvalitet?

Hva er kvalitet? Kvalitet er når et anleggskjøretøy som veier 25 tonn kjører over klokken din og ingen ting skjer, hvert fall ikke med klokken. Kvalitet er når en militær tanks på 64 tonn kjører over klokken din og du forventer å få den tilbake pulverisert, men ingenting skjer med den. Kvalitet er når du slipper klokken direkte ned i bakken med en fart på 50 km/t og ingenting skjer med den. Kvalitet er Victorinox Inox.

Kasse

Veldig mange produsenter jobber med underleverandører som for eksempel leverer kasser til klokkene, men denne gangen har Victorinox designet og produsert disse in-House (innad i sin egen fabrikk og gjort forarbeid selv) Kassen er designet og laget med kvalitetskontroller hele veien for at den skal tåle det den er ment for. For mange er kassen litt for tykk, og med sine 45mm i diameter er det en stor klokke, men vi må huske at dette er en dykkerklokke/arbeidsklokke ? størrelse betyr noe her! Kassen har blitt børstet og arbeidet på kassen har bitt vel gjennomført. Kronen har «skru ned» funksjonen slik at du kan skru kronen helt ned og dermed tåle 200 meter dybde i vannet. På baksiden av klokken har bak lokket også samme funksjon som kronen, skru ned funksjon for å sikre at alt er tett når du dykker eller bruker klokken.

Skive

Til en arbeidsklokke/dykkerklokke å være er skiven satt sammen nesten perfekt. Minimalt med detaljer slik at man raskt kan lese tiden uten forstyrrelser. Store markører for bedre lesbarhet, og dato slik at man, du vet, kan lese hva datoen er. Inox bruker også lume på viserne, slik at man kan lese klokken i mørket, men jeg ønsker en forbedring i denne ved neste modell da jeg syns den er litt svak. Modellen jeg har kommer i mange friske farger, og jeg valgte den gule da sommeren er på vei. Noe jeg savnet i arbeidsklokke var tall istedenfor markører slik at lesbarheten kunne blitt enda bedre.

Urverk

«Åja, det er en quarts klokke?» Det er kommentaren mange kommer med ved første øyeblikk, men hvorfor er det så galt? Jeg tror ikke jeg må utdype meg om det faktumet om at mekaniske urverk er mer følsomme for støt og slag enn kvartsverk. Et støt, fall, slag eller magnetisme kan lett gjøre at mekaniske klokker stopper å fungere riktig, eller stopper å fungere i det hele tatt. Mekaniske bevegelser har mange små komponentene som passer akkurat inn og må korrespondere med hverandre for å fungere. Et støt kan lett forstyrre dette. Derfor bør du alltid ta vare på din mekaniske klokke og unngå å utsette det for ekstreme forhold. Til tross for at mekaniske klokker er godt laget vil man alltid ha begrensinger når det kommer til å utsette mekanismen for ekstreme forhold. Hvis du vil ha en klokke som kan ta et alvorlig slag, er kvarts den eneste veien å gå. Victorinox Inox bruker Swiss Made kvarts verk Ronda.

Hvem er klokken beregnet for?

Victorinox Inox kolleksjonen er beregnet for de mer aktive personene som dykker, bader, løper og generelt er mye i bevegelse og som trenger en klokke som takler det. Klokken er også beregnet for de som arbeider med mye fysisk arbeid og hvor arbeidet ellers kunne skadet andre klokker, men ikke Inox ? for denne klokken er laget for å tåle mye.

Hva ønsker vi å endre?

Det er mye jeg ønsker å forandre, som for eksempel tykkelsen, quarts urverket og kanskje tone ned fargene litt, men så kom jeg til å tenke på at alle disse tingene jeg nevnte har en hensikt. Tykkelsen er der for at den skal tåle trykket under vann, tåle slag og støt. Quarts urverket er der fordi et mekanisk urverk er mye mer skjørere og de sterke fargene er der slik at klokken blir lettere å lese. Klokken er spesiell for mange, og blir kanskje litt for mye for mange, men man kan ikke nekte for at dette er den perfekte hverdags klokken du ikke trenger å bekymre deg over om du skader den ? for det tåler den. Jeg ønsker også å nevne at klokken gjerne skulle hatt tall på skiven, istedenfor markører slik at lesbarheten ble bedre.

Dommen

Jeg har litt delte meninger her, men det er mye på grunn av mine personlige preferanser, men om jeg legger de til sides og kun fokuserer på klokken i sin helhet så syns jeg det er en utrolig god klokke. Dette er klokken du ser etter om du er veldig aktiv, jobber med fysisk arbeid eller bare ønsker deg en klokke som tåler det meste.