CERTINA DS8 MOONPHASE

EN UKE PÅ ARMEN MED CERTINA DS8 MOONPHASE

Det hele startet litt annerledes enn det folk vil tro, Certina het ikke alltid Certina og de startet heller ikke med å produsere klokker før en stund senere. I 1881 grunnla brødrene Adolf og Alfred Kurth sin første urverksfabrikk i Grenchen i Sveits. Uvitende hvor denne veien skulle føre dem startet de sammen med tre andre ansatte i fabrikken som den gang var en del av familiehjemmet de bodde i. I den idylliske byen over en fjellkjede produserte de komponenter til klokker, og Certina hadde etter hvert fått et rykte for å være nyskapende. De begynte sakte å produsere sine egne klokker og i 1906 ble Certina navnet brukt for første gang av fabrikanten. Adolf og Alfred Kurth kalte sine klokker Grana, kortformen av «Granatus», det latinske navnet for «Grenchen». I 1938 adopterte de navnet «Certina», fra latin «Certus» som betyr trygg/sikker. Dette navnet skulle være kjennetegnet til klokke de produserte.

Spor frem 50 år etter starten, da har Certina etablert seg ordentlig og de er nå 250 ansatte i firmaet, og de produserte nå hele klokker og tidsmålere parallelt med urverksproduksjon.  I tiden fremover ante Certina ingen fare, og bedriften økte i størrelse og i 1972 var det over 900 ansatte i firmaet hvor de produserte over 600 000 hvert år og over 375 000 komponenter til klokker hver dag. Fremtiden så dermed lys ut for Certina.

Samtidig som Certina blomstrer, var det også et annet marked som var på vei til å ta igjen Sveitserne. Det japanske klokkemarkedet hadde ekspandert betraktelig de siste årene og de var nå kjent for sine pålitelige og rimelige quarts (batteridrevne) klokker. Dette tvang mange av sveitsiske merkene inn i et hjørne, og når alt så mørkt ut så fant de lyset. Her begynner store og små klokkeprodusenter å slå seg sammen og gå inn i allianser med hverandre. På denne måten var de ikke like mye utsatt for økonomiske katastrofer, og de kunne dermed fortsette å produsere klokker. Certina endte opp med å avvikle urverksprodsukjonen sin og heller fokusere på klokkene. Certina, Mido og Tissot ble en del av en større organisasjon som besto av SSIH- og ASUAG-selskapene som slo seg sammen. De etablert seg i Le Locle, Sveits.

Kasse

Certina DS-8 Moonphase sin urkasse er av stål og har en diameter på 42 millimeter. Kassen preges av svært myke, men samtidig maskuline linjer. Certina har kombinert børstede og polerte overflater ? dette trekker klokken i en mer eksklusiv visuell retning. Kronen og det solide bak lokket er signert med Certina sitt historiske skilpadde-logo og DS som er en forkortelse for «Double Security» DS garanterer vanntetthet på opptil 100 meter.  Størrelsen vil for mange være «akkurat» for stort, men etter en uke på armen så mener jeg at den er «akkurat» perfekt.

Skive

Skiven, det er her klokken virkelig skinner ? ikke metaforisk, men bokstavelig talt. Skiven er satt sammen av detaljer i sølv, hvit og en nydelig grå skive med «sunburst». De forskjellige fargenene i detaljer på skiven gir en svært beroligende og diskret følelse, noe som balanserer klokken i og med at det er veldig mye på skiven. Certina har valgt å ikke bruke tall, men heller markører for timer, og viserne er tradisjonelle, noe som gir klokken et mer klassisk preg. Dette er en av mine favoritt skiver og til tross for at det er veldig mye som skjer på skiven så har Certina vært strategisk og ryddige med plassering av detaljer slik at forbrukeren ikke skal føle seg overveldet av alt på skiven.  Rent estetisk ser dette ut som en klokke til mange flere tusen enn det den egentlig koster ? er dette det vi kaller billig luksus?

Urverk

Certina DS8 Moonphase byr på tradisjonelle funksjoner som tidsvisning og dato, men urverket som er basert på et batteridrevet sveitsisk ETA G10.952 BH PRD Precidrive-urverk, byr også på kronograf og indikator for månefase. Precidrive-teknologien er relativt nytt i faget og innebærer at urverket operer med temperaturkompensering slik at motoren blir både kontrollert og regulert ut ifra temperaturforandring. Dermed sikres det bedre presisjon slik at avviket er innenfor den velkjente COSC kronometer-standarden.

Hvem er klokken beregnet for?

Dette er en klokke som jeg mener passer for et bredt spekter av mennesker. I og med at klokken kommer i så mange forskjellige farger, og at du i tillegg kan velge mellom reim og lenke så er det bare fantasien som stopper deg fra i å kombinere din stil med denne klokken. Ved første blikk vil man tro dette er en klokke beregnet for menn ? men ta en titt nærmere så ser du fort at dette er en klokke som gjerne sitter like bra på kvinner om kvinnen liker litt størrelse på klokken.

Hva ønsker vi å endre?

Det er veldig vanskelig å sette fingeren på noe her. Rent estetisk er klokken blant mine favoritter, men som alle ildsjeler i faget så ønsker jeg så klart en ny versjon med samme design, men med et automatisk urverk-gjerne in-house. Bortsett fra urverket så er det ikke stort mer, men jeg har hatt litt problemer med låsmekanismen på reimen da den til tider gjerne graver seg litt håndleddet, men det kan godt være at jeg har hatt den altfor stramt på.

Hva koster denne?

Certina DS8 Moonphase kan kjøpes for 6.590,- hos Marcussen Ur & Smykker Protid Forhandler.

Dommen

Da skal vi avslutte med en dom, og som dere sikkert har merket så er dette en klassiker som jeg er utrolig glad i. Hele klokken er veldig godt satt sammen, alt fra lenke/reim til de runde, men maskuline linjene på kassen og helt til de forskjellige detaljene på skiven. Certina DS8 Moonphase er blant de mest populære modellene fra Certina, og jeg tror den kommer til å være det en god tid fremover.