Heuer Monaco

Det var 3. mars 1969 at Heuer lanserte det som den gang var den første klokken som var automatisk med kronografer og som var firkantet ? men det var en annen stor «revolusjon» med denne lanseringen: den originale Heuer Monaco 1133B huset urverket kaliber 11, som den gang var det første automatiske kronografbevegelsen som ble tilbudt til et større publikum. Disse prestasjonene er få av mange sjarmer som holder Monaco sin evige legende status.

Siden sin debut i 1969har Monaco hatt utallige re-utgaver i mange former, alt fra høyteknologiske tourbillon utgaver til helt ordinære modeller. Modellen vi skal se på i dag har fått kallenavnet «McQueen» etter at Steve McQueen «insisterte» på å bruke akkurat denne klokken under innspillingen av «Le Mans». Heuer Monaco gikk fra bilbane til bilbane, eneste forskjellen var at nå brukte Steve McQueen den på armen og det ble vist på storskjerm, alt etter er historie. 

Kasse

Kassen er en av, hvis ikke den viktigste «signaturen» til Monaco, og TAG Heuer har ikke ødelagt det. De har vært sann mot sin egen historie og hentet de viktigste delen av designet fra original modellen. De børstede overflater og korte luggs er alle fremdeles veldig tydelige, og det er den venstre plasserte kronen som er symbolet på kaliber 11. Den mest signifikante endringen fra original modellen kommer via pusherne (knappene på høyre siden) som har fått en lang mer strømlinjeform og er mer integrerte enn de originale. En annen endring som man gjerne ikke ser med en gang, eller før man holder den selv er safirkrystallet, som jeg mener utgjør en viktig del av designet til kassen. Glasset sitter gjerne litt høyt og har nøyaktige skråkantede kanter som gir klokken en fin dybde, plutselig blir det ikke så kjedelig å se på tiden fly. Kassens størrelse vil for mange være en tilvenningssak, men en klokke basert på en vintage modell burde etter min mening ikke være større enn 39mm, og det har de gjort riktig her.

Skive

Så var det skiven da, den nydelige blåfargen som får deg til å drømme deg bort. Hvor skal jeg starte? Kanskje starte med en stor takk til Heuer, som på en eller annen måte har klart å treffe så perfekt med valg av skive, og ikke nok med det så har de toppet den nydelige blåfargen med røde detaljer i viserene. Kontrastene mellom en sterk blå- og rød farge gir klokken en helt fantastisk helhet. Skiven er for mange kanskje spesiell, og tradisjonelt sett så pleier kronografene være runde, men her er de firkantet i stil med kassen, og det syns gir klokken en mer ryddig look. Jeg vil si at Heuer har vært ryddige her, men likevel tatt en liten risk med så sterke farger, men fy søren som de har truffet godt. De har basert designet på en klokke fra 1969 også modernisert den til nåtid, og bare det er en utfordring i seg selv.

Urverk

Calibre 11 som er brukt i klokken her er kanskje ikke det peneste, eller et signatur urverk fra Tag Heuer, men det er det beste valgte for klokken. Urverket har en drift reserve på 40 timer, om du ønsker å ta av deg en så fin klokke da. Hele urverket er utarbeidet sammen med Dubois-Depraz som i 2006 sto bak kronograf funksjonen. Baseverket, eller verket som det er basert på er Sellita SW300-1, ingen store greier, men verket er en arbeidshest og for så vidt rimelig å ta vare på.

Hvem er klokken beregnet for?

Hvis du er ute etter en klokke som kler enhver anledning, og som ikke er altfor anonym, men heller ikke sluker all oppmerksomhet så er denne klokken den perfekte kompanjong. Denne klokken passer også for de som ønsker en klokke med retro preg og høy kvalitet uten å måtte selge en nyre for å få råd til å kjøpe.

Hva ønsker vi å endre?

Det eneste jeg hadde ønsket Heuer gjorde annerledes er å endre plassering på krone fra vestre side til høyre side. Det er noe ukomfortabelt med kronen som stikker på armen, og i tillegg merket jeg at det var noe plagsomt og slitsomt å stille tiden.

Hva koster denne?

Heuer Monaco koster ca 58.000,-  hos Protid Forhandler Marcussen Ur & Smykker.

Dommen

Jeg ønsker å avslutte med å si at dette er en klokke med mye historie, og det merkes både på designet og på følelsen av helheten. Jeg anbefaler absolutt en Heuer Monaco for de som ønsker det, men vil også anbefale å kjøpe pent brukt da jeg syns prisen er noe stiv. Alt i et så syns jeg Heuer slår til bra her og jeg håper på å se mer fra Heuer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *