Seiko Presage Starlight

Seiko, et merke alle har hørt, så lenge man ikke har bodd under en stein de siste 100 årene, og om du har så skal jeg fortelle deg kort hvem/hva Seiko er.

Året er 1881, en optimistisk mann med navnet Kintaro Hattori etablerer en klokkebutikken som het K.Hattori i Tokyo, uvitende om hvor denne reisen tar han. Hattori så et mulighet med klokker, ikke bare kunne han selge dem, men han så et eget marked for reparasjon av klokker, og dermed åpnet han eget verksted. Med sine ansatte og en arbeidsvilje mange ikke hadde sett før spredte han navnet sitt og markerte sitt territoriet. Kintaro var usedvanlig flink til å gjøre opp for seg i tide, noe som på den tiden var uvanlig. Dette ga han innpass på deler og nye klokker tidligere enn konkurrentene hans. Neste mål var å bli en produsent av klokker, og i 1892 etablerte de Seikosha som betyr «House of Exquisite Workmanship»

De første klokken fra Seikosha ble produsert kun 8 uker etter åpning, og Seikosha blomstret, men dette skulle ikke vare lenge. I 1923 ble fabrikkene til Seikosha lagt ned til grus av et jordskjelv og fremtiden så ikke lys ut for Kintaro, men han var målbevisst og ga seg ikke. Kun 1 år etter katastrofen var den første fabrikken i fungerende tilstand, samtidig ønsket Kintaro å gjenføde selskapet med samme arbeidsetikk, men mer moderen utseende, og på den måten ble Seiko født.

Per dags dato er Seiko blant de største og mest teknologiske klokke produsentene i verden. De produserer alt in-house, og kvaliteten i forhold til prisen er vanskelig å konkurrere med. Seiko har forskjellige klokker i alle prisklasser, alt fra rimelige quartskokker til lang dyrere mekaniske ur som Grand Seiko (nå eget merke)

Det kan nevnes at Seiko står nært meg, da dette var merke som jeg først ble introdusert til og som fyrte opp min interesse for klokker. Per dags dato er jeg like interessert i Seiko som da jeg var når jeg startet, og Seiko produserer klokker i så mange forskjellige prisklasser at du aldri blir lei.

Kasse

Kassen på klokken er laget av polert stål og måler 14.37mm i høyde og 40.5mm i diameter. Størrelsen er jeg veldig fornøyd med, men høyden kunne vært noe lavere. Seiko har gjort en utrolig fin jobb med poleringen her, og kassens skinnende overflate gjør at klokken ser ganske eksklusiv ut. Kassen har en reimbredde på 20mm som gjør at du kan bytte reim og lenke i det uendelige da 20mm er en populær størrelse på reimer og utvalget er utrolig stort. Kronen på siden av kassen er også polert og er signert med «S» som står for Seiko. Seiko har valgt å bruke buet hardlex krystallglass, og det mener jeg ser utrolig bra ut da klokken bærer preg av runde og myke linjer, jeg tror nok ikke flatt glass hadde passet klokken særlig. Det er også glass på baksiden av klokken slik at du kan se inn til urverket.

Skive

Skiven på denne modellen har fått navnet Starlight, eller på godt norsk stjernelys. Navnet er ikke offisielt gitt fra Seiko, men det er entusiaster som ofte gir kallenavn til klokkene Seiko lager, og det som er så spesielt er at Seiko bruker disse uoffisielle navnene også.

Ja, tilbake til skiven. Starlight stammer fra en Japansk cocktaildrink som heter Starlight. Likheten mellom drinken og skiven finner vi i fargen på skiven, en nydelig blåfarge som gradvis blir lysere innover i skiven. Skiven har også datohjul plassert rett over kl.6 og drift reserve indikator som starter kl.12 og bøyer seg helt ned til kl.4 på klokken. Det er mange detaljer på skiven, men jeg ønsker å fokusere mest på de viktigste som for eksempel time markørene. Markørene er polerte og kuttet til de minste detalj og gir klokken en utrolig fin dybde og et mer klassisk preg.

Urverk

I hjerte av klokken banker det et 4R57A urverk med hele 29 juveler. Dette urverket er stort sett brukt på de litt dyrere klokken til Seiko og er kjent for å være en arbeidshest, samtidig er urverket enkelt å arbeide med som vil si at eventuelle reparasjoner eller service vil være noe rimeligere enn mang andre urverk. Verket produserer og lagret nok energi til å drifte klokken i 40-41 timer etter at klokken er tatt av hånden, og du har muligheten til å følge med hvor mange timer det er igjen hele veien med indikator på skiven.

Hvem er klokken beregnet for?

Tja, klokken vil strengt tatt nå ut til de fleste, og det er jo målet til Seiko med mange av modellene de produsere. Denne klokken som jeg har hatt i en uke nå er unisex og passer samtidig de fleste armer med størrelsen den har. Jeg vil samtidig rette klokken mot gruppen av mennesker som liker å kle seg mer klassisk, og gjerne med litt uvanlige farger.

Hva ønsker vi å endre?

Det er ikke mye jeg ville endret på denne, men så klart som en samler på jakt etter det «perfekte», hva enn nå det kommer til å være så vil det alltid være noe på en klokke man ikke alltid faller for. Denne gangen er det høyden på kassen som jeg reagerer litt på. Jeg har selv eid flere av klokkene fra kolleksjonen og syns at høyden på kassen er litt for mye. Om Seiko hadde senket kassen ville klokken fått enda mer klassisk preg. I tillegg syns jeg det var unødvendig med drift reserve indikator på skiven, selv om jeg personlig liker det på skiven så syns jeg ikke at dette var den rette modellen å ha det på. 

Hva koster denne?

Seiko Presage SSA361J1 kan kjøpes for 5998,- hos Marcussen Ur & Smykker.

Dommen

Seiko Presage kolleksjonen er en av mine favoritter når det kommer til Seiko. Du får ikke bare nydelig design og kvalitets urverk til en rimelig pris som veldig få konkurrenter kan slå, men du får også et stykke av Seiko sin historie og fremtid. Seiko skuffet ikke med denne klokken, og jeg anbefaler både nye og erfarne samlere om å ta en titt på Seiko, spesielt Presage kolleksjonen som er noe av det beste fra Seiko.