Certina PH200M (Baselworld 2018)


Baselworld 2018 (en klokkemesse der de fleste klokkeprodusenter viser frem årets nye klokker)
markerte en ny epoke i klokkeverden. Dette året var det ikke fokus på nye modeller, men derimot eldre legendariske modeller som skulle gjenoppstå. Flere store merker lanserte en rekke kule fortolkninger av eldre modeller. Certina, et merke med en lang historie, produserer for det meste samtidsklokker, men nå har de valgt å gå en ny vei, en rett vei etter min mening. Under Baselmessen lanserte de en ny versjon av den ikoniske Certina PH200M fra 1967.
Dette var en minneverdig lansering av flere grunner, men mest fordi Certina de siste årene kun har fokusert på de nyere modellene sine. Jeg ble utrolig spent på hva resultatet skulle bli, men uansett glad for at PH200M kom til produksjon.

DS står for «dobbel sikkerhet» og er kanskje det mest kjente varemerket fra Certina. De som kjenner til merket har sikkert hørt om det. Hovedfunksjonen med DS er å minimalisere kraften av et hvilken som helst slag og påvirkning på klokken. Dette gjøres ved å legge til en ekstra gummitetning som beskytter mekanismen. Dette systemet har de brukt i DS-modeller
fra 1959 til slutten av 70-tallet. I den nye versjonen av Certina PH200M har de gravd i historiebøkene og brukt det samme systemet. Så hvis en entusiast åpner disse to klokkene som er laget med nesten 50års mellomrom, så er de identiske. Dette systemet er selvfølgelig ikke den eneste
likheten mellom klokkene. Andre ting som skiven, visere, bezel og kronen ser nesten identiske ut til originalmodellen. Totalt sett er klokken slående lik originalversjonen. Den eneste merkbare forskjellen er størrelsen, den nye modellen er noe større.

Kasse
Kassen på Certina PH200M har en diameter på hele 42,8 mm, for noen er dette et skremmende tall, men vi må ikke glemme at dette er en moderne dykkerklokke. Størrelsen er etter min mening riktig utarbeidet, og den føles mindre ut på armen. Hele kassen er produsert av børstet 316L stål, men du finner deler av kassen som er polert, som for eksempel baklokket. Klokken har en høyde på 14,4 mm. Dette er på grunn av den nye versjonen av hesalite krystallen (glasset) som er forsterket og gir et bedre innsyn til skiven.

Skive
Certina sørget for å holde designet så nærme som mulig til den opprinnelige PH200M, men samtidig så er det viktig å ikke overdrive slik at det ikke blir en ren «kopi» av deres egen modell da dette er kun er en hyllest. Dette har Certina gjort på en utmerket måte. Skiven er fin og ryddig, ingen tall, bare markører som matcher andre detaljer på den mørke skiven. Viserne står som sagt i still med den mørke skiven, og kontrasten mellom den mørke skiven og de lyse viserne gir en bedre lesbarhet. Rett ovenfor kl. 6 på klokken er navnet markert med stolthet og datovinduet er tydelig plassert ved kl. 3. Sekundviseren er kanskje det som tiltrekker de fleste, og det vell fordi den er knall rød. Dette, sammen med det bøyde glasset, gir klokken et vintage preg, samtidig som de sterke kontrastene moderniserer klokken.

Mekanisme (verket)
Verket i Certina DS PH200M er en av mine favoritter, ETA Powermatic 80. Dette kalibret er en av de mest robuste verkene som finnes i denne prisklassen, og er meget godt laget. Verket er automatisk og leverer hele 80 timer med gangreserve. Det stemmer, Certina PH200M vil tikke i hele 3 dager om den trekkes for fult, det er imponerende for en klokke i denne prisklassen. Som man fort legger merke til så har ikke verket mange komplikasjoner, men dette er en dykkerklokke, og målet bak verket er å være pålitelig og nøyaktig, og Powermatic 80 er det perfekte kalibret for jobben.

Oppsummering
Jeg satt spent i flere måneder og skapte høye forventninger til denne klokken, og på et tidspunkt var jeg redd for at forventingene mine var urimelig høye, men Certina leverte, og de leverte med stil. Dette er årets klokke 2018, og ingen andre var i nærheten. Det varmer hjertet
til en entusiast å se at Certina kan måle muskler med de langt større og dyrere klokkene som er ute på markedet. Jeg er veldig sikker når jeg sier at det er ingen andre klokker som kan måle seg med denne klokken til denne prisen. Hvert fall ikke med tanke på historien dette navnet bærer. Certina har aldri glemt historien sin, de brukte bare god tid til å perfeksjonere måten å representere den på, og det klarte de. Stående applaus til Certina.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *