OMEGA SPEEDMASTER MOONWATCH PROFESSIONAL

Skrevet av: — —

Det er umulig å snakke om denne klokken uten å se på klokkens historie og hva som gjorde akkurat denne modellen så populær. Speedmaster-navnet dateres tilbake til 1957, da det ble introdusert som sports- og racingchronograf. På det tidspunktet hadde Omega allerede vært ganske involvert i denne bransjen da de fungerte som den offisielle tidtakeren til de olympiske lekene. Den delen av Speedmaster historien er imidlertid overskygget av en annen historie, nemlig det at NASA hadde valgt Omegas kronografer som deres offisielle klokke for alle sine bemannede oppdrag i verdensrommet, og enda viktigere; Apollo-programmet. Det var ikke før etter månelandingen i 1969 at «Professional» ble lagt til Speedmaster navnet, og slik ble klokken vi elsker i dag født.

Omega sitt samarbeid med NASA var ikke over etter den første månelandingen, derimot fortsatte NASA å bruke Speedmaster klokken til fremtidige oppdrag. Under et av disse oppdragene sviktet de interne systemene i romkraften og de ble nødt til å bruke kronograf funksjonen på Speedmaster klokken for å klare å gjennomføre en presis og akutt manøver med romkraften, dermed kan vi kanskje takke klokkens presisjon for at mannskapet under Apollo 13 oppdraget klarte seg. Omega mottok Snoopy-prisen etter denne hendelensen, og Omega lanserte en begrenset Snoopy utgave av Speedmaster for å feire det de kalte en milepæl.

Speedmaster sortimentet har siden den gang blitt større, og stadig mer populær. Samarbeide med NASA er kanskje den viktigste grunnen for det, men Omega hadde også et design som var elsket av publikum og som senere ble ikonisk. Omega har siden den gang bygget videre på det opprinnelige designet, og nå kan du kjøpe Speedmaster med forskjellige komplikasjoner, skiver, størrelser og bezelring. Speedmaster designet har til den dag i dag forblitt uendret, og du kan fortsatt kjøpe klokken med det originale Moonwatch designet.

Kasse

Kassen på Omega Speedmaster har en diameter på hele 42 mm, for noen er dette et skremmende tall, men vi må ikke glemme at dette er en moderne sport/arbeidsklokke. Størrelsen er etter min mening riktig utarbeidet, og den føles mindre ut på armen. Hele kassen er produsert av børstet 316L stål. På baksiden av klokken kan du se gjennom glasset og inn til det nydelige verket og drømme deg bort. Klokken kommer med en behagelig stållenke i tillegg til nato-reim.

Skive

Omega har sørget for å holde designet så nærme som mulig til den opprinnelige Speedmasteren, på denne måten hedrer de klokkens og merkets historie. Dette har de klart på en utmerket måte og designet på skiven er lett å lese, samtidig veldig fin å se på. Skiven er fin og ryddig, ingen tall, bare markører som matcher andre detaljer på den mørke skiven. Viserne står som sagt i stil med den mørke skiven, og kontrasten mellom den mørke skiven og de lyse viserne og markørene gir en bedre lesbarhet. Liten sekundviser, 30-minutters og 12-timers tellere, samt en sentralisert kronografviser går i stil med hverandre, og selv om det er mye på skiven så får jeg en ganske så behagelig følelse av å se på den. Den sorte bezelen med tachymeter skala gir klokken et maskulint preg.

Mekanisme (verket)

Fram til 1968 satt det ikoniske 321 kaliberet i Speedmaster klokkene, og til den dag i dag er det ikke mye forskjell på kalibret som blir brukt nå og det kalibret som satt i klokkene da NASA godkjente klokken for sine astronauter. Urverket er Omega sitt eget mekaniske kaliber 1863. Dette er et av de mest kjente manuelle opptrekksverkene på markedet, og er synlig gjennom kassens åpne baklokk.

Oppsummering

Dette er uten tvil en av de mest ikoniske klokkene som noen gang har blitt produsert, og absolutt den klokken med rikest historie bak seg. Denne klokke har fungert som en inngang til luksusklokke-verden for mange, og det er det mange gode grunner til å fortsette med. Klokken får en full score av meg, og for de som enda ikke har bestemt seg for den så har jeg kun en ting å si – hvis Neil Armstrong tok turen til månen med Omega Speedmaster, så kan du ta turen ned til din lokale urmaker for å teste den ut! Vi må heller ikke glemme at klokken kommer i en av de tøffeste klokkeboksene på markedet som er fullspekket med utstyr, dette er en klokke som er verdt alle pengene!