Oris Ocean Trilogy

Skrevet av: —

Svært få ganger skjer det noe helt spesielt. Disse hendelsene vekker oss, og vår interesse. Du kan nesten sammenligne det med en komet som passerer himmelen vår, noen er opphengt i dem, mens andre ikke tenker over dem i det hele tatt. Noen har ikke mulighet til å få med seg kometen, mens noen få kan nesten sette navnet sitt på dem. Det jeg snakker om er naturligvis ikke kometer, men Oris.

I flere år har Oris vært en pådriver i et oppdrag for å rense og redde havene våre. Dette merket er tross alt en stor spiller i dykkerklokke kategorien. Etter en introduksjon av Oris Great Barrier Reef Limited Edition III og Oris Clean Ocean Limited Edition, legger Oris til en tredje klokke i serien for å fullføre det som nå har blitt døpt til «Oris Ocean Trilogy». Den ferskeste modellen er en chronograph utgave og har fått navnet Oris Blue Whale Limited Edition.

Nå som triologien er komplett, dekker Oris de tre pilarene til «Oceans Project». Prosjektet går ut på å restaurere, rense og beskytte havene, og hver av modellene er dedikert til et spesifikt oppdrag, for eksempel er Great Barrier Reef III knyttet til «The Great Barrier Reef» som er verdens største og mest varierte korallrevsystem. Oris har samarbeidet med Reef Restoration Foundation som ble grunnlagt i 2016 og som er en organisasjon uten tanke med profitt. Oris Clean Ocean Limited Edition er dedikert til rensing av havene. FNs miljøavdeling har estimert at havene fylles med 8 millioner tonn plast hvert år. Fortsetter denne trenden vil det ende opp med mer plast enn fisk i havet innen 2050. For å minske skaden av denne menneskeskapte katastrofen har Oris i samarbeid med Pacific Garbage Screening utviklet en flytende plattform som samler plastavfall fra elver og havet.

Sist men absolutt ikke minst har vi den nye Oris Blue Whale Limited Edition som har et mål om å beskytte den praktfulle og mektige blåhvalen, verdens største dyr. Fremtiden for dette dyret er truet, og Oris har kunngjort flere samarbeid med forskjellige organisasjoner som har samme mål: å sikre fremtiden til blåhvalen. Det var en gang rundt 350.000 blåhvaler i havene våre, men i dag er det estimert at det bare er mellom 10.000 og 25.000 igjen.

Den nye Oris Blue Whale Limited Edition Chronograph ender opp som den mest limiterte klokken av triologien. Den vil i utgangspunktet kun være tilgjengelig å få tak i hvis man kjøper hele triologien. Disse tre klokkene kommer i en boks som er produsert av resirkulert plast fra havet. Det er kun produsert 200 eksemplarer av dette settet, og hos Marcussen Ur & Smykker har vi vært så heldige å få inn nr.134 av 200.

Alle tre klokkene har noen likhetstrekk, som for eksempel blåfargen på skiven og turkisblå keramisk bezelring. Samtidig er klokkene veldig unike på hver sin måte. Oris Clean Ocean Limited Edition har fokus på kun tid og dato og har en størrelse på 39,5mm og er vanntett til 300 meter. Oris Great Barrier Reed Limited Edition III er en mer kompleks klokke med sirkulær datoindikasjon og subdials, og med en diameter på hele 43,5mm så skiller den seg noe ut. Vanntettheten er den samme med 300 meter. Oris Blue Whale Limited Edition skiller seg ut med kronograffunksjon, diameter på 45,5mm og en vanntetthet på hele 500 meter.

Prosjektet som Oris har startet bidrar til å fremheve noen av de største problemene menneskeheten møter i fremtiden, og de fremstår som et godt forbilde for andre merker i bransjen med tiltakene de har gjennomført. Jeg applauderer både Oris og alle partene som har vært med og som skal fortsette å være med på dette utrolige og krevende oppdraget.