Klokka på Hukken

Bildet er hentet fra Facebook gruppen "Hukkenklokkas Venner"

Sist gang klokken på Hukken ble fikset var i 1993 etter 15 års fravær. Nå er den på nytt restaurert. Med dette skal jeg ta deg igjennom det som har blitt gjort med klokka.

Klokken på Hukken i Risør har hengt i sentrum i et århundre. Mange i Risør er godt kjent med denne klokken. Vi fikk forespørsel «Hei, fikser dere veggur? Den er litt større en vanlig» og vi svarte «Ja, det gjør vi» uten å tenke videre på det. Det viste seg at selve vegguret var et fasadeur som er mange ganger større enn et vanlig veggur. Vi ble ganske satt ut når det kom to personer bærende på noe som så ut som et stort fuglebad. Klokken kom i flere deler. Tallskivene på begge sider var knust/sprukket opp, og diverse deler var ødelagt og en del rust på selve kassen. Dette var litt mer jobb enn det vi hadde sett for oss. Det var viktig for oss var å bevare klokkens særpreg og utseende men modernisere klokkens innside. Vi fikk laget spesialtilpasset sikkerhetsglass, der vi fikk foliert tallskiveglasset nesten identisk den malte originale tallskiven.

Kassen og delene til klokken er av et uvanlig metall for dagens sveisere. Så da innerbeselen til klokken var knekt på tre forskjellige plasser måtte sveiseren hente inn sin pensjonerte far og hans gamle kunnskaper.

Når urkassen skulle sandblåses viste det seg at det var flere lag med lakk og maling, noe som gjorde det nesten umulig å sandblåses i starten. Det ble brukt malingsfjerner over flere dager for å få løsnet mest mulig før sandblåsingen kunne starte. Det ble brukt totalt 13 sekker med sand på 25 kg. Det gikk med totalt 325 kg sand for å få fjernet alt av lakk og maling ned til metallet! Videre ble de mest fremtredende bulkene banket ut. Det ble også foretatt litt sveising på kassen, da noen av delene var festet med noe som så ut som TEC7. Klokken ble deretter syregrunnet og lakkert med lastebillakk for at fargen skal sitte i en årrekke. Tilgangsdørene for urverket ble fikset slik at de fungerer som nye. Totalt brukte lakkereren rundt 60 timer på å få det fine resultatet klokken har nå.

Da denne klokken skal være synlig på kveldstid fikk vi satt inn to ledstriper som lyser opp tallskiven. Klokken har også fått to nye urverk som er koblet til en GPS-sender slik at klokken alltid skal være riktig. Vi har prøvd å få den så original som mulig men det viste seg å være vanskelig å få tak i like visere som var på klokken originalt. Her måtte vi ha nye visere til urverket.