RAYMOND WEIL FREELANCER DIVER

Året var 1976, kvarts krisen hadde lagt sitt spor igjen hos flere og flere sveitsiske klokkeprodusenter som var kjent for å produsere presise og luksuriøse mekaniske klokker. Hver dag var en ny dag hvor merkene måtte finne en ny måte å minimalisere tapet på, mens de store kvarts produsentene i kina tjente mer. Denne perioden var en mørk tid for «Swiss Made» emblemet, og det var ingen indikasjon på at det som en gang var en innovativ, kreativ og kvalitetssikker gruppe av merker skulle komme seg til topp igjen.

MEN ? hvis vi ser på historien, uansett om det gjelder krig, fred eller andre konflikter menneskeheten har måtte håndtere, så er det når mørket er på topp at vi viser en sterke side, og dette var det vi så i 1976.

Raymond Weil, født i 1926 i den vakre byen Genève hadde jobbet hos Camy Watch Company i 27 år. I sin perioden hos Camy Watch Company vokste hans interesse for klokker, og dette åpnet en helt ny verden for han. I en alder av 50 forlot han selskapet han hadde vært daglig leder for i en lengre periode. Året var 1976, og ingen forventet nye konkurrenter i markedet, men Raymond Weil hadde andre planer enn de fleste. Han grunnla merket Raymond Weil som vi kjenner i dag. Men Weil tok en helt annen tilnærming i konkurransen, han visste at arenaen de spilte på var betydelig mindre nå enn før kvarts krisen.

De fleste merkene ble enten med kvarts bølgen, eller så prøvde de å tviholde på tradisjonelle tekniker, men Raymond Weil var en innovativ spiller og tok sin egen vei. Han innførte merket sitt og markedsførte det som «entry level luxury watch» I begynnelsen var klokkene produsert med kvarts krystaller, men etter hvert som merket hadde merket sitt territoriet så gikk de over til det som var den tradisjonelle «Swiss Made» oppskriften ? mekaniske verk i kvalitets klokker. Denne

Den unike tilnærmingen Raymond Weil hadde var et gjennombrudd i en avgjørende tid i bransjens historie, og klokkene appellerte til både nye og erfarne samlere.  Ved siden av Swatch-gruppen er Raymond Weil i stor grad kreditert for å opprettholde den sveitsiske urmakerindustrien til sin mekaniske renessanse på 1980-tallet.

I dag er Raymond Weil fortsatt et av de siste gjenværende uavhengige, familiedrevne sveitsiske merkene. Med tredje generasjonen av Weil-Bernheim-familien ved roret holder Raymond Weil seg fast på sin identitet som ble bygd rundt en slik banebrytende tilnærming: sveitsiske klokker til et overkommelig pris med et grasiøst design.

Kasse

Raymond Weil Freelancer Diver har en kasse produsert av rustfritt stål, noe som er forventet da dette er en dykkerklokke og gjerne kommer i kontakt med havet en del. Kassen måler 42mm, noe som jeg mener er en fin størrelse, og bærekomfort er det ikke noe å utsette på. Metallet på kassen er en blanding mellom polert og børstet stål, en blanding jeg personlig er veldig glad i. Polert stål i små mengder slik som på denne klokken gir gjerne klokken en mer eksklusiv look, men det er en hårfin grense, bruker man for mye polert stål på store kasser så kan det fort se ut som en klokke noen har kjøpt på stranda med «special price for you my friend» rabatten. Her er det en fin harmoni mellom polert og børstet stål, mens det polerte stålet gir meg eksklusivitet så gir det børstede stålet en litt mer tøff look. Klokken er også produsert slik at den har en vanntetthet på hele 300m, noe som også er en indikator på at klokken kan brukes til mye, enten om det er en avslappende dag på stranden, eller om du skal bruke den på jobben, uansett ? så tåler den det. Bezelringen er dreibar mot klokken, og for dykkere er dette en fin egenskap da de kan bruke den til å holde styr på hvor mye oksygen det er igjen i tanken når de dykker. Alt i et, kassen er laget med omhu, her har de en fin blanding av mer klassisk og eksklusiv look samtidig som kassen er tøff. Kronen er signert med initialene til Raymond Weil (RW), og har skru ned funksjon.

Skive

Skiven er kanskje favoritt punktet for min del, klokken kommer med forskjellige farger, men jeg valgte å teste den med svart skive. Mange mener at svart skive fort kan bli kjedelig, men om du gjør som Raymond Weil så blir det alt annet enn kjedelig. De har klart å produsere en skive i svart, men det er en «sunburst» skive, altså skiven reflektere sollyset og skaper «stråler» på skiven, og for oss samlere er dette noe av det mest vakre man kan få på en skive. På skiven ser man tre farger, svart, hvit og grått. Her syns jeg de har klart å fordele fargene på riktige steder. Markørene er av polert metall med hvit lumemarks som gir en god dybde og skaper personligheten på klokken etter min mening. På skiven ser vi også noe som er litt utenom det vanlige, datovinduet er formet på en helt annen måte enn de fleste vinduene man ser på klokker, som du ser på bilde er datovinduet plassert mellom 3 og 5 markøren, men vinduet er også bøyd og følger skivens form. Her ser man tre datoer samtidig, og for å markere hvilken dato det er i dag så er det en pil som peker på den aktuelle datoen. Jeg syns Raymond Weil har vært flinke med detaljene her, og jeg tror ikke det er mye som er tilfeldig med skiven her. Perfekt harmoni mellom farger og metaller, og designet er klassisk, men samtidig innbydende for nye og unge samlere.

Urverk

På skiven står det både «Automatic» og «Swiss Made», det får jo oss samlere og klokkekjennere til å åpne øynene. Klokken huset et mekanisk verk med automatisk opptrekk slik at den ikke behøver å bli trukket opp manuelt, i tillegg har den en gangreserve på 38 timer slik at man fint kan ta av seg en pause fra klokken, hvis man noen gang føler for det da.

Hvem er klokken beregnet for?

Raymond Weil har lenge vært en merke beregnet for den eldre dame og mann, men de har nå under ny ledelse de siste årene omformet sitt merker og gjort det mer innbydende for både gamle og unge samlere. Denne klokke jeg har testet er et prakteksemplar på merketes egenskaper til å være innovative, de har produsert en klokke med et tidløst design som passer de fleste. Dette er klokken for de som både jobber mye og for de som liker en avslappende dag på stranden. Designet er veldig tidløst, og har derfor egenskapen at den passer de fleste antrekk og anledninger.

Hva ønsker vi å endre?

Det er ikke ofte man finner en «perfekt klokke», og de som har samlet på klokker en stund kjenner til den følelsen, men her er vi ganske nærme, men det er noe jeg ikke klarer å sette fingeren på som gjør at jeg ikke kan stemple den som perfekt. Uansett, Raymond Weil har endelig kommet seg ut av skallet og virkelig slått på stortrommen. Dette er klokken som kommer til markere dem sitt territoriet på nytt i et marked fylt av mange store spillere.

Hva koster denne?

Raymond Weil Freelancer Diver kan du kjøpe for 19.490 hos Protid Forhandler Marcussen Ur & Smykker.

Dommen

Etter en uke på armen så har jeg ikke svært å utsette på klokken. Før jeg testet denne klokken hadde jeg mine tanker om Raymond Weil, jeg syns de ofte produserte noen «kjedelige» klokker, og ofte ikke viste sin kreative sider, men det er nå endret. Denne klokken går inn i min nok som en storfavoritt. De har vært gode på både design og bærekomfort. Denne klokken får en suveren anbefaling fra meg, og hvis du er ute etter en klokke som kan brukes til det meste så er Raymond Weil Freelancer Diver en verdig kandidat.